Het ontstaan van Digitale Bronbewerkingen Nederland en BelgiŽ

 

Sinds 1996 gebruikte ik het internet en de nieuwsgroep voor de Benelux als hulpmiddel bij mijn genealogisch onderzoek. In de zomer van 1997 begon ik met de voorbereidingen om een aantal resultaten van eigen onderzoek online te brengen. Daarnaast was ik op het idee gekomen om mijn vondsten van de regelmatige zoektochten naar online gegevens van archiefbronnen ook te delen met collega-onderzoekers. Het had veel tijd in beslag genomen om online gegevens te vinden en het was wel zo sociaal om niet iedereen het wiel te laten uitvinden.

Eigenwijs als ik ben, vond ik wel dat ik moest proberen een 'compleet' beeld te krijgen van alle beschikbare online bronnen. Zelf had ik enkele bewerkingen gemaakt en het leek mij een belangrijke persoonlijke opdracht om te proberen, om d.m.v. een platform op mijn website, andere onderzoekers die ongetwijfeld ook wel eens bewerkingen hadden gemaakt aan te sporen om deze online te zetten. Hiermee zouden genealogen elkaar enorm behulpzaam kunnen zijn.

Voorafgaand aan de lancering van de pagina's op mijn internetsite heb ik een beroep gedaan op andere gebruikers van de nieuwsgroep om aanvullingen te geven op de inmiddels door mij verzamelde lijst. Dit bericht, hier te lezen, heb ik op 11 oktober 1997 geplaatst.
Enige tijd later was de lijst weer verder aangevuld en dat leek mij het moment om de pagina met links online te plaatsen. Feitelijk was dit de geboorte van de huidige site Digitale Bronbewerkingen Nederland en BelgiŽ. Dit heuglijke feit vond plaats op 22 november 1997

In eerste instantie bevatte dit alleen internetlinks, maar al snel kwamen er uitbreidingen, zodat drie pagina's ontstonden: internetlinks, gegevens op bulletin boards en bewerkingen op diskette. Deze driedeling is nog steeds terug te vinden op de huidige site, al is de afdeling diskettes uitgebreid met cd-roms. De omvang van de pagina's groeide erg snel, onder andere doordat mensen eigen bewerkingen online brachten, wat spoedig leidde tot het opknippen van de pagina met internetlinks zodat de links over twee pagina's werden verdeeld. Hoe zo'n pagina er in september 1998 uitzag kunt u hier bekijken; let op!: de links op deze pagina werken grotendeels niet meer correct.

 

Copyright © 2002 Herman de Wit, Maarssen, Nederland


Deze pagina is een onderdeel van Digitale Bronbewerkingen Nederland en BelgiŽ