DE UITOEFENING VAN EEN BEROEP

 

 

Wat betekent het als iemand van beroep ..... was?

Regelmatig komt deze vraag of een variant er van naar voren. Vaak in combinatie met de slechte leesbaarheid van de tekst. Oude beroepen zijn soms in een woordenboek gewoon terug te vinden, zoals in Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse taal. Als dit niet het geval is, zijn andere woordenboeken meestal een goede ingang. Hierbij kan gedacht worden aan een Middelnederlands woordenboek of het woordenboek der woordenboeken: het Woordenboek der Nederlandse Taal (WNT), waarin alle woorden en hun betekenissen zijn opgenomen die in ons taalgebied tot aan het begin van deze eeuw zijn gebruikt.

 

Waar kan ik afbeeldingen vinden van oude ambachten ? [top]

In 'Het Menselijk bedrijf', in de 17e eeuw uitgegeven door Johannes en Caspar Luiken. Er zijn verschillende herdrukken van verschenen. Een deel daarvan ligt of lag voor weinig geld in de ramsj, zoals bij de Slegte onder de titel 100 Verbeeldingen van Ambachten. Ook in veel bibliotheken zijn deze uitgaven te vinden.
Daarnaast is het mogelijk om afbeeldingen rechtstreeks te bekijken op de site Het verleden in beeld, waar o.a. ook een collectie Luyken is te vinden. Net als deze site deel van Geneaknowhow.net.