INTRODUCTIE

terug naar het openingsscherm

Met de FAQ Genealogie Benelux hopen we ondersteuning te kunnen bieden aan collega-genealogen, die met vragen komen te zitten tijdens hun genealogisch onderzoek. Dat doen we door vragen en achtergrondinformatie thematisch te bundelen op deze site. Het accent ligt nadrukkelijk op de onderwerpen die veel voorkomen in de nieuwsgroep benelux.

Als u vanuit het hoofdmenu naar een thema gaat, krijgt u een submenu van dat thema. Onder het thema ziet u FAQ staan. Als u daarvoor kiest door er op te klikken verschijnen in dit venster twee frames: de bovenste geeft de onderwerpen aan waarover vragen en antwoorden zijn te vinden, die in het onderste frame getoond worden. Onder het woord FAQ staat het kopje achtergrondinfo waar u diverse onderwerpen kunt aantreffen. Hier proberen we zeer compact achtergrondinformatie te geven. Handig om te onthouden is, dat als u in een submenu FAQ heeft aangeklikt u alle onderwerpen van dat thema tegelijkertijd op uw scherm heeft staan.

We proberen de inhoud van deze site zo praktisch mogelijk te laten zijn. De mate van gedetailleerdheid kan per onderwerp verschillen. Soms wordt vooral verwezen naar literatuur, omdat een uitwerking hier te omvangrijk zou worden. Wat we ook proberen te vermijden is om pure geschiedkundige informatie op te nemen. Alleen daar waar het direct van belang is om een en ander goed te begrijpen zal een korte geschiedkundige schets worden gegeven. Vragen over specifieke personen en families worden niet opgenomen. Over de betekenis van bronnen en hun vindplaatsen, zal weinig informatie te vinden zijn, omdat hiervoor wordt verwezen naar de - nog in opbouw zijnde - site CLIO Genealogische Archiefbronnen Nederland en BelgiŽ.

De gegevens zoals die zijn te vinden op deze site zijn door gebruikers van de nieuwsgroep en door onszelf zo correct mogelijk weergegeven. Fouten kunnen we echter niet uitsluiten (we horen ze graag).
Niet alles staat in deze FAQ. De site zal nog verder uitgroeien, mede afhankelijk van de vragen die worden gesteld in de nieuwsgroep benelux. Wilt u kijken of er wellicht in het verleden al een vraag is gesteld over een onderwerp, dan kunt u in oude berichten zoeken in deze nieuwsgroep door bijvoorbeeld gebruik te maken van http://groups.google.com

Eind 1999 heeft deze site een verkiezing georganiseerd van de Genealoog van het Millennium waarvan de uutslag hier nog terug te vinden is.

In mei 2000 stonden de samenstellers van deze site in het Utrechts Nieuwsblad in de rubriek "Mens achter de Site". Dit artikel is na zes maanden niet meer in het online archief van de krant te vinden, maar u kunt de tekst hier nog lezen.

In de eerste jaren zijn er korte jaaroverzichten samengesteld, die hier nog te bekijken zijn:
Jaaroverzicht 1999-2000
Jaaroverzicht 2000-2001

Hein Vera & Herman de Wit