MAILING LIST BENELUX -- Achtergrondinfo-onderzoek

 

> zie ook: http://geneaknowhow.net/faq/info-soc-genealogy-benelux.htm

Voor de uitwisseling van informatie bestaat op internet voor de Benelux een Email distribustielijst (mailing list) en een nieuwsgroep op usenet nntp (netnews). Voor beiden is een internet verbinding nodig.

De mailing list heet GEN-BENELUX-L@ROOTSWEB.COM en wie ingeschreven is, kan berichten sturen naar die lijst. Inschrijven kan op twee manieren. De eerste manier is er op gericht om alle berichten die naar de lijst gestuurd worden te ontvangen (abonnement) als individuele berichten in je eigen Email box. Dit kan door eenvoudig een bericht te sturen naar GEN-BENELUX-L-REQUEST@ROOTSWEB.COM met als inhoud in het bericht zelf het woord SUBSCRIBE. Het abonnement opzeggen kan even eenvoudig door het woord UNSUBSCRIBE te sturen naar dat adres.

Merk op:

  1. Dit is een automatisch adres dat geen andere informatie kan verwerken.
  2. Berichten voor bijdragen en antwoorden moeten naar het adres zonder -REQUEST gestuurd worden.

Men kan ook inschrijven op de mailing list en slechts een aantal berichten per dag ontvangen (compilatieberichten met alle berichten samen erin). Dit gebeurt door het abonnementsverzoek te sturen naar GEN-BENELUX-D-REQUEST@ROOTSWEB.COM met het woord SUBSCRIBE in het bericht zelf (dus niet in de subject regel).

GEN-BENELUX-L@ROOTSWEB.COM en news:soc.genealogy.benelux zijn gekoppeld aan mekaar via een gateway, zodat berichten gestuurd naar de mailing list ook op de nieuwsgroep verschijnen en omgekeerd. Onderwerpen voor berichten zijn: vragen om onderzoek op bepaalde namen of regio's, uitwisseling van gegevens, vertaling van actes, bijdragen uit listings, verwijzigingen naar websites,... zolang ze maar gerelateerd zijn aan de Benelux (Belgiƫ, Nederland, Luxemburg) regio en zijn voormalige kolonies. Berichten mogen in alle talen gepost worden. Courant zijn Nederlands, Engels en Frans, maar ook bijdragen in het Duits en het Spaans zijn reeds voorgekomen. De afzender moet er zich wel van bewust zijn dat een bericht in een bepaalde taal slechts een deel van het publiek bereikt. Anderzijds wordt er van uit gegaan dat wie kan of wil helpen binnen de groep wel iemand vindt die als vertaler/tolk wil optreden.

Berichten worden sedert juni 1996 gearchiveerd en kunnen geconsulteerd worden op http://archiver.rootsweb.com/GEN-BENELUX-L/ . Ook via Google (Groups) kan men in het archief gaan snuisteren.

Voor de volledigheid: de oude mailing list GENBNL-L@UFSIA.AC.BE die soms nog terug te vinden is in documentatie is niet langer actief.

Voor meer informatie kan je terecht bij de listowner en proponent Johan Berteloot of op http://lists.rootsweb.com/index/intl/NLD/GEN-BENELUX.html

Bijdrage van: Johan Berteloot, Zwevegem