PUBLICATIES

 

 

Waar kan ik het door mij gezochte boek vinden (algemeen)?

Als het een boek betreft dat in de handel is geweest -maar soms ook een particuliere uitgave- is deze hoogstwaarschijnlijk terug te vinden in de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag (http://www.konbib.nl/) of Brussel (http://www.kbr.be/). Binnen het bibliotheekwezen bestaan uitleenmogelijkheden van boeken die elders in het land aanwezig zijn. Vaak zijn dit soort boeken via de plaatselijke bibliotheek aan te vragen tegen een geringe vergoeding. Via de website van Koninklijke Bibliotheek in Den Haag kunt u via de telnet-verbinding ook zoeken in de bibliotheken van een groot aantal universiteiten.
Betreft het een specialistisch boek, dan kan dit boek ook te vinden zijn in specialistische bibliotheken. Zo heeft bijvoorbeeld het Legermuseum in Delft een grote collectie met de nodige titels uit de vorige eeuwen, ook betreffende buitenlandse uitgaven. Zo zijn er talloze organisaties en instellingen met vaak aanzienlijke collecties. Provinciale, regionale en plaatselijke archieven hebben vaak ook een ruime collectie boeken (en tijdschriften), zeker daar waar het hun eigen archiefgebied betreft.
Wilt u zelf in het bezit komen van een (antiquarisch) boek, dan zult u op zoek moeten gaan in de wereld van de antiquarische boekhandel. Deze boekhandels hebben inmiddels ook eigen sites, waarop soms zelfs een enorme hoeveelheid van de boeken uit hun voorraad te vinden is.

 

Zijn er publicaties over mijn familie? [top]

Vanzelfsprekend is het mogelijk dat er al eens een publicatie is verschenen waarin ook -een deel van uw- familie is beschreven. Het is zelfs aan te raden om in een vroege fase van het onderzoek enige tijd te besteden aan het natrekken of er al iets is gepubliceerd, om dubbel werk te voorkomen.
Een zeer groot deel van de boeken -al dan niet particuler uitgegeven en soms op zeer kleine schaal- en tijdschriften voor wat betreft Nederland wordt afgedekt door het Genealogisch Repertorium, die door het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag wordt uitgegeven. Tot en met het jaar 1994 zijn familienamen terug te vinden, waarbij in de regel drie generaties of meer van een geslacht worden behandeld in de publicatie. Deze delen zijn in de meeste archieven en soms ook in grote bibliotheken in te zien. Vrijwel alle vondsten in het Genealogisch Repertorium zijn in te zien in de studiezaal van het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag. Het internetadres van dit bureau is http://www.cbg.nl/.
Voor België is er het Algemeen Genealogisch-Heraldisch Repertorium voor de Zuidelijke Nederlanden, waarin de publicaties tot en met 1982 te vinden zijn. In het VVF-centrum in Antwerpen wordt gewerkt aan een genealogisch repertorium van alle gedrukte genealogieën van tenminste vier generaties.
Niet alles is dus terug te vinden in de repertoria. Het opsporen in tijdschriften van individuele leden van een familie waarin u geïnteresseerd bent, kunt u alleen doen door de jaarlijke indexen in een tijdschrift door te nemen. Verschillende Nederlandse tijdschriften zijn inmiddels ook op cd-rom uitgegeven, waardoor het zoeken van deze 'losse' personen makkelijker kan gebeuren.
Ook op het internet zijn veel publicaties te vinden. Er bestaan een aantal sites die links op familienaam verzorgen, zodat u als bezoeker snel op de juiste site terechtkomt. Enkele voorbeelden zijn: Dutch Homepages by Familyname, SWINX, Familienamen in Nederland en Genealogie in Vlaanderen. Ook in databases waarin onderzoeksgegevens zijn opgenomen kan worden gezocht. Drie voorbeelden zijn: GeneaNet en FamilySearch en een zoekmachine waarbij alleen in Nederlandse genealogische pagina's wordt gezocht, t.w. NedGen.

 

Wet bescherming Persoonsgegevens [top]

De Nederlandse wetgeving kent de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Er is onder veel verwarring over wat de betekenis van deze wet is voor de genealoog die gegevens wil gaan publiceren. Op de site Wazamar Genealogie wordt e.e.a. nader toegelicht.