CURSUS PALEOGRAFIE - FAQ (veel voorkomende vragen)

 

Heeft u een vraag over de installatie, het gebruik of de inhoud van de cursus paleografie? Kijk dan eerst even of u het antwoord kunt vinden met behulp van de gegevens op deze pagina. Mocht uw probleem nog niet zijn opgelost of u nog geen antwoord hebben op uw vraag, stel deze dan via e-mail.

 

  1. Als ik vanuit het menu een van de lessen kies, krijg ik telkens een foutmelding dat de pagina niet wordt gevonden.
  2. Ik probeer de lessen in mijn tekstverwerker in te lezen, maar dat gaat niet.
  3. Kan ik met deze cursus ook teksten leren lezen in een specifieke streektaal?

 

 

  1. Als ik vanuit het menu een van de lessen kies, krijg ik telkens een foutmelding dat de pagina niet wordt gevonden.
Dit komt omdat de files niet in de juiste directories op uw computer terecht zijn gekomen. De oorzaak zal te wijten zijn aan een van de volgende factoren of van een combinatie van deze twee:

 

  1. Ik probeer de lessen in mijn tekstverwerker in te lezen, maar dat gaat niet.
De lessen zijn opgemaakt in het zogenaamde HTML-formaat, d.w.z. dat deze gelezen moeten worden in een browser. In principe is iedere browser daarvoor te gebruiken. Met de tekstverwerker Word-97 of Word-2000 kunt u wel de scans van de oefeningen inlezen. Als u dat doet moet u vaak alleen de afbeelding nog even passend maken op de pagina; dat doet u door op de afbeelding te klikken en door vervolgens met uw linker muisknop een hoek van de afbeelding 'vast te pakken' zodat u het formaat kunt wijzigen.

 

  1. Kan ik met deze cursus ook teksten leren lezen in een specifieke streektaal?
Nee, niet echt. De specifieke streektaal leren heeft ook niet echt veel te maken met het leren lezen van de tekst, wel met het begrijpen ervan. Voor de eerste twee blokken (lessen 1 t/m 10) is vooral gekozen voor teksten afkomstig uit Brabant, omdat deze een aardig midden vormen tussen typisch Vlaamse en Hollandse teksten. Blok 3 (lessen 11 t/m 15) bevat wel enkele teksten waarin regionaal taalgebruik nadrukkelijker naar voren komt. Taalkundig gezien zijn er echter teveel varianten om deze allemaal in deze cursus tot hun recht te laten komen.