BEROEP IN BEELD | profession en images | occupations illustrated | Berufe im Bild

 

Het is altijd aardig om te weten welk beroep een voorouder uitoefende. Nog leuker is het om een afbeelding van dat beroep te hebben. Dit is mogelijk via deze pagina. Momenteel zijn er vier groepen plaatjes voorhanden:

In 1568 kwam het boek 'Eygentliche Beschreibung Aller St�nde auff Erden' van Hans Sachs uit, waarbij elk rijmpje van hem was voorzien van een houtsnede gemaakt door Jost Amman. Het boek bevat in totaal 114 beroepen met afbeeldingen. De scans zijn verzorgd door Richard Keijzer.

De verzameling van vader en zoon Luyken bestaat uit 100 etsen van beroepen met daarbij moraliserende rijmpjes. Deze plaatjes dateren van omstreeks 1690.

Een kwartetspel uit het eind van de 19e eeuw bevat 40 kaarten met luchtige afbeeldingen van beroepen, elk voorzien van een rijmpje.

De restverzameling bestaat uit een groot aantal afbeeldingen in diverse vormen en technieken uit allerlei tijden. Een deel hiervan is afkomstig van de heer Glasbergen, die onderzoek doet naar beroepsnamen door de eeuwen heen.

De afbeeldingen zijn, voor zover ons bekend, vrij van rechten en kunnen zonder bezwaar met een klik op de rechter muisknop gedownload worden. Na downloaden zijn de plaatjes te bewerken met behulp van een foto-editor of eventueel met het printerprogramma. Ze zijn eenvoudig op te nemen in een moderne tekstverwerker.